Nem a tartalom, hanem a forma… Elmeszelte az Alkotmánybíróság a 2012-es nyelvtörvényt

Február 28-án Ukrajna Alkotmánybírósága határozatot hozott a közbeszédben csak nyelvtörvényként emlegetett, „Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól”  című, még 2012-ben elfogadott jogszabály alkotmányosságáról. A testület hivatalos honlapján már elérhető a № 2-р/2018. számú határozat teljes szövege is.

Az Alkotmánybíróság határozata egyértelműen kimondja, hogy „Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól” nem felel meg Ukrajna Alkotmányának (alkotmányellenes); a nyelvtörvény a döntés következtében a határozat elfogadásának napjától (azaz február 28-tól) már nem hatályos. A döntés jogerős, megfellebbezhetetlen.

Bár az alkotmányossági vizsgálat alapját képező beadvány – amelyet még 2014-ben nyújtott be parlamenti képviselők egy csoportja – elsősorban azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy azért nyilvánítsa alkotmányellenesnek a nyelvtörvényt, mert az háttérbe szorítja az ukrán nyelvet mint az ország egyetlen államnyelvét, a határozat indoklásában nem tartalmi, hanem formai és procedurális okokra hivatkoznak az alkotmánybírák.

Az Alkotmánybíróság határozata arra hivatkozva nyilvánította alkotmányellenesnek a nyelvtörvényt, hogy a törvény elfogadása és hatályba léptetése során Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa megsértette az ide vonatkozó alkotmányos és jogszabályi normákat.

A cikk forrása és a teljes cikk a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont oldalán olvasható.

© 2018 Termini Egyesület. Minden jog fenntartva.