"Nincs szükség tilalomfákra"

Péntek János professzorral az erdélyi magyar és román sajtó nyelvéről, a nyelvművelés lehetőségeiről és a magyar nyelv napjáról is beszélgetett Mihály István.

<p style="text-align: justify;">"A változás és a változatosság hozzátartozik a nyelv lényegéhez. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen beszélünk. Ami a sajtót illeti, a beszélők nyelvi mintát szolgáltatnak. Persze nem egyformák ezek a nyelvi minták, hiszen vannak székelyföldi származásúak, vannak kalotaszegiek, egy kicsit mindenkinek a beszédében ez is érződik, de ez nem baj, ez nagyon jó, hogy így van… Az a legrosszabb a rádióban, televízióban, ha egy ilyen színtelen uniformizálás alakul ki, hogy próbálunk egyformán beszélni. Inkább a magyarországi sajtóban érzem ezt, az erdélyi változatosabb, de lehetne még változatosabb. A nyelvjárásiasság vagy a fiatalosság, az élénkebb beszédmód vagy a nyugodtabb, természetes beszéd: néha ezek hiányoznak számomra. Amikor a nyelvhelyességre gondolunk, ezt nem valamilyen nagyon feszélyezett formában kell elképzelni, hogy folyamatosan arra figyelünk, hogy nagyon szépen beszéljünk. Úgy kell beszélni, hogy az ember érezze jól magát ebben a nyelvi ruhában, és ugyanakkor érthető is legyen, amit mond…" (Péntek János nyelvész)

A teljes cikk, illetve a hangfelvétel a Kolozsvári Rádió oldalán olvasható, hallgatható meg, mely egyben e cikk forrása is.

---

© 2018 Termini Egyesület. Minden jog fenntartva.