trenírki (fn) (KK) ~k, ~t, ~je
(Sport) (Ölt) Fv (ált) (közh) (biz) tornanadrág ♥▫ Fv Ilyen hidegbe nem ajánlom, hogy trenírkibe torznázzál, vegyél föl inkább tyepit! (f.n.)
[szlk]
(→trénerka, trenki)
Megjegyzés hozzáadása.

trenazsér (fn) (KK) ~ok, ~t, ~ja
(Gépk) (Közl) Fv (ált) (szak) (köz) autóvezetés gyakorlásához használt szimulátor Fv [Somorján] Felépültek az új hegesztőműhelyek, a gépjárművezetésre a trenazsér, valamint négy korszerűen felszerelt szakterem. (www.deltasoft.hu) ♥▫ Fv Nekünk az autóiskolában már nem kellett trenazsért használnunk, rögtön az igazi autóval kezdtük. (f.n.)
[szlk < or < ang]
Megjegyzés hozzáadása.

treniroz (tn ige) (KK) ~tam, ~ott, ~zon
(Sport) Hv (ált) (közh) (biz) edz ♥▪ Hv Sokáig nem akartam trenirozni, de most nagyon szeretöm. (ht-kutatás) ♥▪ Hv A mozgás jót tesz a szervezetnek, ezért trenirozok. (ht-kutatás) ♥▪ Hv Állandóan fájt a hátam, de amiúta trenirozok, mindön röndbe van. (ht-kutatás)

A képet nem sikerült megjeleníteni


[hrv trenirati (ige) ´ua´ < ném trainieren (ige)´ua´ < fr trainer (ige) ´ua´]
Megjegyzés hozzáadása.

trenki (fn) (KK) ~k, ~t, ~je
(Sport) (Ölt) Fv (ált) (közh) (biz) tornanadrág ♥▪ Fv Hányos trënki is köll ennek a gyerëknek? (Tallósi szótár)
[szlk]
(→trénerka, trenírki)
Megjegyzés hozzáadása.

treszka (fn) ~̓k, ~̓t, ~̓ja
1. (Áll) Fv (ált) (szak) (biz) tőkehal
2. (Gaszt) Fv (ált) (közh) (biz) ebből készült majonézes saláta Fv Néhány nevezetesség még belefér az időnkba, mint a Dóm, az Orbán torony, a Jakab ház, de a Hóhér múzeum többszöri nekifutásra sem fogad. Feri vacsorára húst süt nekünk erdőszéli telkén, és treszkát is eszünk bőségesen. (www.navke.hu) Fv Kispénzű egyetemistaként tojásos makarónin, kecsöpös (ahogy Pécsi Ildikó ejti a Lindában) spagettin -- természetesen igazi érett olasz parmezzano nélkül, kacsazsíros kenyéren meg száraz kakaós kalácson éltünk. Ösztöndíjosztáskor azért megengedtünk magunknak egy jó adag savanyúhal-salátát (értsd: treszkát), utána egy üveg felejthetetlen, dúsan szénsavas, csípős ízű, böfögtető üdítőt (értsd: sárga málnát), na meg az elengedhetetlen krémest, csak azt a szimplát, a tejszín és csokoládéöntet nélkülit, amelyről eltávolítottuk a porcukrozott felső lapot, és csak a finom sárga krémet kanalaztuk. (www.ujszo.com; Tallósi Béla) Fv Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy juhászlegény, meg egy Juhászleány, s mit gondoltak magukban?! No mit? Treszkát, horalkyt, borovicskát és kofolát természetesen. / Ejj! Be szeretett volna ez a szegény Juhászleány treszkát enni! Hát cikkbe írta, s bizony ha azt a cikket meg nem írta volna, az én mesém se olvasnátok most. Jó éjt gyerekek! (http://ujszo.com) Fv Treszka paducból és fejes domolykóból // A paduc és a fejes domolykó az a két halfaj, amire egy kezdő horgász a legnagyobb sikerrel horgászhat télen a Sajón. [...] / Sokan ezt a két halfajtát csak, mint sporthalat tartják számon, és nem tudják, hogy ebből a két folyóvízi halból lehet a legfinomabb treszkát -- majonézes halsalátát -- és ruszlit -- savanyú halat -- készíteni! Egyes gömöri horgászokat még a legrosszabb téli idő sem riasztja vissza attól, hogy a treszkához vagy a ruszlihoz szükséges alapanyagot beszerezzék a Sajóból! / A továbbiakban a treszka elkészítését szeretném bemutatni. // Treszka -- Majonézes halsaláta / Hozzávalók: paduc vagy fejes domolykó, ecet, babérlevél, szemes feketebors, só, hagyma, sárgarépa, őrölt fekete bors, savanyú uborka, mustár, 1 üveg majonéz. / Első lépésben el kell készítenünk azt a levet, melyben majd a halakat egészben megfőzzük. A főzőlé elkészítéséhez 100-200 ml ecetet (1 kg halhoz kb. 250 ml 8 %-os ecet szükséges), 3-4 db babérlevelet, egy kevés szemes fekete borsot, nagyobb darabokra felvágott hagymát és egy kanál sót használunk. A főzőlé alkotóihoz annyi vizet adunk, hogy az ellepje a halakat, majd tegyük fel főzni. [...] Egy villa segítségével bontsuk le a halhúst a hal gerincoszlopáról és távolítsuk el a nagyobb szálkákat. A treszka készítéséhez csak a hal fehér húsát használjuk fel, a hal bőrét, fejét, úszóit ne használjuk. Ha ügyesek vagyunk, akkor szálkamentes halhús fog rendelkezésünkre állni a treszkához. // Ezt követően keverjük össze a halhúst a korábban lereszelt savanyú uborkával, apróra vágott hagymával, megfőzött és lereszelt sárgarépával. Ízlés szerint adjunk keverékünkhöz őrölt borsot, egy kis kanál mustárt, csipetnyi sót, a savanyú uborka levéből egy keveset, pár csepp ecetet vagy citromlevet. Javaslom, mindenki kövesse a saját íz világát és a treszka fűszerezése közben kóstolgasson! Amikor már megfelelő ízűnek találjuk a treszka keverékünket, tegyünk hozzá majonézt és keverjük össze. // Az így elkészített treszkát fogyasztás előtt 1 napig a hűtőben pihentessük. // A treszka kitűnő fogás reggelire vagy vacsorára, pirítós kenyérre kenve ajánlom! Jó étvágyat! // Üdvözlettel: Árpi (http://bukimix.hu) ♠• Fv A halsaláta, másik közismert szlovenszkói nevén, a treszka, az egy olyan étekfajta, melyet leginkább szegény értelmiségiek -- vagyis mind --, diákok és katonák fogyasztottak nagy-nagy előszeretettel. Nemzedékek mártogatták kiflijeiket a kerekded dobozba, élvezve azt a rendkívüli előnyt, hogy az ilyenfajta ebédhez nem kell semmiféle szerszám. (www.ujszo.sk) ♠• Fv Igen, a treszka egy halsálata, imádom. Ez azonban hamis treszka, mert nem halból van, viszont ezt is nagyon szeretjük. (www.nlcafe.hu) ♠• Fv Az meg a treszka. (Nevetés.) Nem is tudom, hogy van-e rá magyar szó? Úgy tudjuk, hogy mi az nem? (www.foruminst.sk) ♠• Fv A TRESZKA, az halsaláta, nyami-nyami imádja nálunk az egész család. (www.parom.hu) ♠• Fv treszka /fn./ - treska szlovák szó hangtestének közvetlen átvétele, eredeti jelentése tőkehal, viszont a szlovák hatásra treskának nevezik, melynek módosított jelentése: 'halsaláta'. (Fogas Katalin. Hegyéte nyelvjárásának vizsgálata. Szakdolgozat. Pozsony: FF UK, 2012.) ♥▪ Fv Kírek 15 deka treszkát kofolávó! (www.tulok.sk; www.pirula.net; rendelés a büfében) ♥▪ Fv Mit gondúsz, friss lëhet ez a trëszka? (Tallósi szótár)
[szlk < or < germ]
Megjegyzés hozzáadása.